Lär dig mer om apostille och Notarius Publicus

0 kommentarer

Termen apostille från Notarius Publicus kan tyckas krånglig och svår, men den kan ändå vara bra att känna till. Vad innebär egentlige apostille och när kan du behöva använda dig av den? Läs vidare för att ta reda på mer.

Vad är en apostille?

Vad är då egentligen en apostille? Jo, en apostille notarius publicus är en stämpel från Notarius Publicus som intygar att en svensk handling är riktig och äkta. Exempel på dokument som kan behöva en stämpel är bland annat betyg, dokument från arbetsförmedlingen och försäkringskassan, namnunderskrifter från läkare och handlingar från statliga svenska myndigheter. En apostille kan bland annat behövas i samband med visumansökan.

Vem är Notarius Publicus?

Vem är det då som utfärdar denna stämpel? Jo, Notarius Publicus är den ende som får sätta en apostille stämpel. Notarius Publicus är inte en enda person utan flera personer som länsstyrelsen har utsett till posten. Det är alltså en typ av offentlig tjänsteman som har att utfärda apostille och en rad andra juridiska tjänster som sin huvudsakliga uppgift. Att få en apostille stämpel går relativt fort. När arbetsbelastningen är hög kan det dock ta flera dagar. Det gäller med andra ord att vara ute i tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *