Är bröstimplantat en feministisk fråga?

0 kommentarer

Är du en av dem som drömmer om att förstora brösten? Kanske har du aldrig riktigt trivs med din byst, eller så har den förändrats efter barnafödande och med åren. Risken är då att du stöter på patrull om du berättar om din önskan. Det finns nämligen de som menar att skönhetsoperationer inte är feministiska, men är det verkligen så?

Rätten att få bestämma över sin egen kropp

Om det är en fråga som är brinnande inom feminismen så är det den om kvinnors självbestämmande. Betänk att det var så sent som 1921 som kvinnor fick rösträtt i Sverige. I många länder ses dessutom kvinnor fortfarande som underlägsna männen. I ett självbestämmande ingår att själv få bestämma vad man vill göra med sin kropp. Det handlar helt enkelt om att ha tilltro till den egna förmågan att ta beslut för egen del som är kloka. Det blir med andra ord avigt när man ger sig på kvinnor som vill genomgå en skönhetsoperation och säger att de därför inte är tillräckligt feministiska. Visst kan man hävda att det är samhällets skönhetsideal som gör att fler vill operera sig, men samtidigt är bysten en viktig del av kvinnans kropp och något hon själv ska få bestämma över. Att göra en bröstoperation är med andra ord inget fel och något man själv måste få ta beslut om. Idag finns dessutom naturliga och droppformade implantat som är ergonomiska och rör sig med kroppen. Det kan vara skönt att veta om man är rädd för att det nya bröstet ska se onaturligt ut.

Kort sagt, tar du som kvinna ett välgrundat beslut där du väljer att genomgå en operation av dina bröst är det inget fel med det och inget som någon annan kan lägga sig i. Det hela handlar om dig och din förmåga att ta kloka beslut för egen del. En ny byst förändrar inte på något sätt din feministiska ståndpunkt.

Mycket har hänt inom bröstkirurgi

Idag har mycket hänt inom forskningen för bröstförstoringar. Bland annat har det, som vi tidigare nämnde, tagits fram nya ergonomiska implantat. Dessa är droppformade och ser därför ut som ett naturligt bröst. Dessutom rör de sig med kroppen precis som ett vanligt bröst skulle göra. Tidigare typer av implantat har ju som du kanske vet varit tämligen orubbliga, men så fungerar alltså inte den här sorten. De har även så kallad TrueFixation vilket gör att bröstet inte kan rotera utan behåller sin form hela tiden.

Funderar du över om du skulle passa för en bröstoperation med den här typen av implantat? Då kan du läsa mer om det här. Kom också ihåg att först och främst konsultera dig själv. Känns det rätt för dig att göra ett ingrepp så är det troligen det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *